Huhumylly avautui: Turvapaikanhakijoita koskevat huhut nyt Suomen kartalla

Vuosi 2015 oli pakolaiskriisin ja valemedioiden vuosi. Suomeen tuli ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. Uutissivustoja matkivat vale- ja vihasivustot ottivat tilanteesta kaiken hyödyn irti ja alkoivat pyörittää ennennäkemätöntä huhumyllyä.

Ennen vuotta 2015 näitä sivustoja ei juurikaan ollut. Nyt niiden olemassaolosta tietävät kaikki.

Me Huhumylly-sivuston tekijät halusimme selvittää, miten paljon turvapaikanhakijoista on levitetty vääriä huhuja vuoden 2015 alusta lähtien ja kuinka laajalle huhut levisivät. Otimme mukaan huhut, jotka ovat levinneet (usein jollain pienellä paikkakunnalla) niin laajalti, että joko tiedotusvälineet, viranomaiset tai asianosaiset ovat katsoneet parhaaksi kumota ne julkisesti.

Tyypillisesti huhut ovat peräisin yksityishenkilöiden tai ryhmien Facebook-tileiltä sekä valemedioista, jotka myös usein pohjaavat juttunsa pelkästään tarkistamattomiin Facebook-päivityksiin.

Joissakin tapauksissa olemme merkinneet huhujen levittäjäksi perinteiseen mediaan kuuluvan tiedotusvälineen. Näissä tapauksissa ei liene kyse pahantahtoisesta toiminnasta, kuten viha- ja valesivustojen kohdalla, vaan mitä ilmeisimmin siitä, että toimituksissa ei ole harkittu loppuun asti, mitä huhusta uutisoiminen voi aiheuttaa.

Misinformaatiotutkimusten mukaan huhun toistaminen voimistaa sitä. Siksi toimituksissa on aina syytä harkita tarkkaan, milloin vahvistamattomasta huhusta on syytä uutisoida ja milloin ei. Jos huhusta täytyy uutisoida, olisi aina hyvä tuoda mahdollisimman selkeästi – mieluiten otsikkotasolla – esiin, että kyse on vasta vahvistamattomasta huhusta ja että lisätietoa seuraa myöhemmin.

Tapaukset on syytä seurata loppuun asti ja linkittää uusista uutisista vanhoihin, jotta huhupuheet eivät jäisi verkkoon elämään omaa elämäänsä.

 

70 virheelliseksi todistettua huhua Suomen kartalla

Huhumyllyn kartassa on julkaisuhetkellä yhteensä 70 tapausta, eli uskottavan lähteen julkisesti kumoamaa huhua. Tosiasiassa huhuja on paljon enemmän. Monissa lehtijutuissa kumotaan kerralla useampi huhu.

Esimerkiksi tässä jutussa Laitilan Sanomat kumoaa yhdellä kertaa kolme paikkakunnalla liikkunutta huhua.

Tässä Ylen artikkelissa taas käsitellään peräti seitsemää Forssan kahakasta liikkunutta väitettä.

Nämä on kuitenkin käsitelty Huhumyllyssä yhtenä samaa tapahtumaa tai samaa paikkakuntaa koskevana huhuryppäänä.

Huhuja on todellisuudessa enemmän myös siksi, että emme varmasti ole löytäneet niitä kaikkia. Etenkin paikallislehtien haravoiminen täältä pääkaupunkiseudulta jää väistämättä puutteelliseksi. Huhumyllyssä on lomake, jonne sivuston käyttäjä voi itse raportoida tietämänsä huhun.

 

Selkeyden vuoksi olemme rajanneet huhut nimenomaan turvapaikanhakijoita ja pakolaisia koskeviin huhuihin. Suomessa pitkään asuneita ulkomaalaisia tai Suomen kansalaisia koskevia huhuja ei käsitellä tässä yhteydessä.

Kun huhusta ei käy ilmi, onko huhun kohteena turvapaikanhakija vai muu maahanmuuttaja, se on jätetty pois, kuten vaikkapa tämä “jupakka pelastusarmeijan jonossa”.

Emme linkitä viha- ja valesivustoihin, joten huhun lähteestä tarjoamme yleensä ruutukaappauksen tai Internet Archiven tallenteen.

Huhumyllyn data osoittaa, että turvapaikanhakijoita kokeva huhujen levitys on laantunut sitten vuoden 2015 hullujen kuukausien. Datasta nähdään selvästi myös se, että huhujen levittäjät sepittävät erityisen mielellään seksuaalirikoksiin liittyviä huhuja.

Ruodimme huhujen sisältöä jatkossa tarkemmin täällä Huhumyllyn blogissa.

Annamme Huhumyllyn datan mielellämme tutkimuskäyttöön akateemisille tutkijoille.

Lopuksi muutama linkki juttuihin, joissa kerrotaan Suomessa levitetyistä rasistisista huhuista yleisellä tasolla.

 

Pohjalainen: Turvapaikanhakijat eivät rumenna rikostilastoja länsirajalla

 

Iltalehti: Poliisi tyrmää huhut: Turvapaikanhakijat eivät ole lisänneet rikosilmoituksia

 

Me Naiset: Poliisi huolissaan valheellisista raiskaushuhuista: “Perättömien tietojen levittäminen turvapaikanhakijoista lisääntynyt”

 

Yle: “Ulkomaalainen seurasi” – Poliisi ihmettelee somekirjoittelun motiiveja

 

Yle: Pohjanmaan poliisipäällikkö turvapaikkapuheesta: “Vähintäänkin ronskilla puolella on välillä oltu”

 

Me Naiset: Menitkö uskomaan rasistiseen nettihuhuun? Näin tunnistat väärän tiedon

 

Karjalainen: Huhut kertovat suomalaisten peloista