Mikä Huhumylly?

Huhumyllyn tarkoitus on kerätä tietoa pakolaisia ja turvapaikanhakijoita koskevista huhuista ja nettihuijauksista. Käsittelemme vain Suomen rajojen sisältä alkaneita huhuja ja listaamme huhut, jotka on luotettavissa lähteissä osoitettu virheellisiksi tai keksityiksi. Luotettaviksi lähteiksi olemme laskeneet ammattimaiset uutisvälineet ja poliisin tiedotteet.

Tarkoituksemme ei ole oikoa kaikkia valemedioiden juttuja. Kokoamme kartalle ne huhut, jotka joko Journalistin ohjeisiin sitoutunut media tai viranomainen on katsonut aiheelliseksi kumota.

Olemme sijoittaneet huhut kartalle paikkakunnan mukaan. Huhuja voi selata niin sijainnin kuin huhutyypin mukaan. Jos tiedät luotettavan lähteen kumoaman huhun, joka puuttuu kartaltamme, kerro siitä meille. Käytä sivuiltamme löytyvää lomaketta.

Laita mukaan linkki huhun kumonneeseen artikkeliin tai muuhun lähteeseen, ja jos myös huhun alkuperäiseen lähteeseen, jos se on tiedossa. Täydennämme karttaa sitä mukaa, kun olemme tarkistaneet meille ilmoitetut huhut.

Huhumyllyn taustalla vaikuttavat etenkin äärioikeistoa tutkiva journalismikollektiivi Kaivuri ja verkon disinformaatiosta tiedottava Sylttytehdas-kollektiivi.

Kaivurista mukana ovat olleet:
Mikael Brunila (mm. tekninen toteutus)
Veikka Lahtinen

Ja Sylttytehtaasta:
Petra Nyqvist
Johanna Vehkoo

Vehkoo kirjoittaa Ylen Kuningaskuluttajan sivuille joka toinen viikko ilmestyvää Valheenpaljastaja-juttusarjaa. Huhumylly sai alkunsa, kun Valheenpaljastaja kertoi saksalaisesta Hoaxmap-projektista.

Kollektiivien ulkopuolelta projektissa ovat olleet mukana:
Dan Koivulaakso
Aleksi Lilleberg (tekninen toteutus)

Marsh Norris (logon suunnittelu)

Huhumylly on toteuttu talkoovoimin. Työlle ei ole haettu rahoitusta mistään.